my beloved followers

Wednesday, 21 September 2011

kerana sayang , terpaksa berjauhan . kerana kejayaan , terpaksa berkorban .



Assalamualaikum ^_^

nica : ummi , kak ila jalan bila jugak ? 
mak : nanti tanggal 29 ney dia jalan .
nica : eya ? eh , nda lama lagi .sekarang tanggal 21 suda kan ? aku tengok kan ummi , banyak nya barang kak ila bawak . semua bajunya dia kasi masuk dalam beg . 
mak : eyalaa . mana laa tau dia lama di sana . tapi kalau ada rezeki , dia balik laa , insyaAllah .
nica : oouh . berapa lama kak ila di sana ?
mak : 6 tahun , insyaAllah .
nica : 6 tahuunnn ?! lamanyaa . ummi nda sayang kak ila kaa , kasi dia belajar jauhjauh ?
mak : ibu yang sayang anaknya tuu , nda semestinya mau anaknya ada depan matanya jak 24 jam , nda semestinya mau dekat jak dengan anaknya . sekarang ney , sebab ummi sayang , ummi berkorban laa untuk kak ila . kak ila pun berkorban jugak tuu , sebab sanggup pergi jauhjauh dari ummi untuk berjaya . beginilaa cara ummi sayang anakanak ummi . berkorban untuk kejayaan dan masa depan diorang . nanti kalau kau sudah ada anak , kau faham jugak tu .
nica : ouhh . 

punyalaa sedih gila babeng tahap giga byte aku dengar conversation diorang ney . aku curicuri dengar jaa . T_T huaaaa ! rasa macam nak nangessss . siyez , aku tak tipuuu, memang rasa macam nak nanges ! >< tapi aku tahan sebab time tuu aku baru bangun tido . makin jelek laa muka aku kan . dah laa memang muka jelek , mamai baru bangun tido , nanges pulak tuu . takut jaa muka jadi macam nenek lampir . hakhakhak . *okay , merepek -.-

bila mak aku dah cakap cenggini jaa , i was like huaaaaa~ tanak laa pegi study abroad . semuanya nak dikorbankan . tanak laa tinggalkan mak . semuanya nak dirindu nanti . tanak laa tanak laa tanak laa . >< tapi bila fikir balik , memang segala sesuatu yang kita nak capai dengan jayanya , dengan success , takda yang bermula dengan kesenangan , kemewahan , keselesaan . semuanya akan bermula dari bawah . semuanya akan start dari susah . semuanya akan dirasmikan dengan pengorbanan . YES ! that's it . rindu rinduan semua tuu ujian biasa laa tuu kan bagi sepasepa yang study jauhjauh macam kau , kau dan kau serta aku .

so, kena laa think positive ! masa study nanti , kalau ada problem , kalau dah tekanan tahap nak bunuh diri dah , don't ever ever ever give up ! dont be like soooooo LEMAH ! ouh , aku tanak laa jadi lemah . euuuww . tanak tanak . aku mesti kuat ! sebab semua tuu adalah ujiaaann ~ ingat yea . ujian ! so , be relax , mengadu pada yang Maha Mendengar . confirm akan lega punyaaa . :) Allah tuu kan pendengar setia . luah jaa semuanya yang kita rasa jadi beban dalam hati . jangan segansegan . ^_^ *okay , ini motivasi untuk diri sendiri sebenarnya . hukhukhuk


jadi secara konklusinya ? apa laa ? apa laaa ? apaaa haaa ?! cehh . okay anakanak , secara konklusinya , kerana sayang yang tiada belah baginya terhadap seorang anak , seorang ibu rela berjauhan dengan anaknya sebagai satu pengorbanan demi sebuah kejayaan yang insyaAllah pasti . :) disebabkan aku yakin bukan mak aku seorang jaa rasa pengorbanan ney , tapi para mak yang lainpun mesti rasa kan . jadi , kita sebagai anak , takkan laa nak siasia kan jaa pengorbanan ibubapa kita yang teramat terpaling tersangat besar tuu kan . takkan laa kita nak hampakan diorang kan ? takkan laa kita nak tengok air mata kesedihan diorang menitis sebab kita kan . takkan laa kita nak tengok diorang kecewa kan . takkan laa takkan laa takkan laa kaaaann ! tepuk dada , tanya iman , tanya minda . :)

terima kasih sudi baca .
Assalamualaikum ^_^

Tuesday, 20 September 2011

happy birthday to miiiiiiii....De' . xD



Assalamualaikum readers ! ^_^

hari ney , 20 SEPTEMBER 2011 , entry ney specially dedicated to this super cute birthday girl , AZMIDAH BINTI ALANG . yeaahhh ! give her a loud applause ! sambil nyanyi lagu 'Happy Birthday' merdumerdu yea ! haa , tengok tengok . dia dah tesengih sengih dah baca ney . malu laa tu . muahahaha ! 

comel kemaen kan . jelezz jelezz . haha . *mide, aku samun gambar mu dari henpon ku . kasi tengok orang . nda papa la bha kan :p

tau tak dia ney siapa ? haa , dia ney kawan aku dari sekolah rendah sampai laa sekolah menengah . tapi sekarang tak samasama dah . dia sekarang nun jauh di sarawak sana . student asasi sains di UNIMAS . rumah kami pun dekat jaa . melangkah dua tiga langkah dari rumah aku , dah sampai dah rumah nya . dekat jaa kan . kalau share story morry , problem , dengan dia ney , memang best . korang bole try kawan dengan dia kalau nak tau . :) 

macam biasa laa , mesti ada benda aku nak cakap dengan birthday girl kan . antaranya adalah *skema la pulokkk -.-
1. semoga panjang umur , murah rezeki , dicepatkan jodoh O.o ameen ~ xD
2.  jangan selalu lambat pegi kuliah . cepatcepat gerak biar sampai masa yang kejar kao . jangan kao kejar masa . kehkehkeh 
3. ouh , yea .. kuek lapis hari tuu aku tak habis bayar lagi laa ! hutang dengan kao RM10 ! ><
 4. kalau aku ndada suda di muka bumi ney , jangan laa kao sedih . eh eh , i mean , kalau aku ndada di muka bumi ranggu ney . jangan fikir jauh betol okay -.-
 5. selaluselalu laa baca belog aku yep . aku tau kau pembaca setia . kau jak ney harapan . hekhekhek
6. study leklok ! jangan telampau stress ! eleh , tapi kalau kau ney , macam ndada laa yea mukakmukak stress . hee~ 
7. ouh yea , mesti belajar jugak cara cover ketawa daripada meletop ! aku paham itu -.-
  8. samasama bejuang kejar citacita yang satu , yang jitu . doctor-to-be ! ameen ~ :)


p/s: takda hadiah yang boleh aku post kan . hanya doa yang mengiringi mu . acececehh ~ :p

Monday, 19 September 2011

aku packing ! yeehooo ~ xD



Assalamualaikum readerssssSSs ^_^ *bajet ramai reader doe -__-

10 hari lagi nak terbang tinggi di atas awan nano . semua orang sebok tanya aku dah ready belom ? dah beli barangbarang semua belom ? dah packing belom ? and jawapan aku of course . err BELOM ! yeah , memang ciri-ciri pelajar cemerlang . semua nak buat last minit . cemerlang tak cemerlang ? cemerlang kemaen lagi kan ==" 
if it's about packing , aku dah pack dah 60% barangbarang aku semua . eh , silap . not barangbarang . tapi baru pakaian . lagi sekali , baru pakaian okay . bajubaju , seluarseluar , tudungtudung , shawlshawl dan segala yang kecikkecik comelcomel tuu . muahahaha ! xD barangbarang yang lain such as makanan , electrical appliances belom lagi . ada jugak kawankawan aku yang prihatin , yang risaukan aku , sebab aku belom lagi ready 100% terbang ke awan nano . means diorang sayangkan aku laa tu kan . terima kasih terima kasih . terharuuu >.< untunglaa aku ada kawan macam korang . ouh , muchass graciass! *laa , terharu habess laa pulak daa . sila hempuk ! -.- 

okay anakanak sekalian alam , aku nak bagitau , aku baru packing segala bajubaju kan , and aku rasa macam akan ada aura-aura terlebih berat pulak barangbarang aku nanti . sebab limit 30kg jaa . watheeee kaann ? tak suka laa cenggini . tak suka laa tak suka laa tak suka laa . *okay , bagi pelempang sikit . dush ! kalau laa dia bagi limit sampai 80kg , baru laa aku puas angkut semua barang aku tanpa nak peningpening fikir  macam mana nak kurangkan barang supaya tak telebih load .  apa tak peningnya , lebih 1kg jaa , lenyap laa RM98 engko .  -.- 

olrait , sekarang ney anakanak , sesi mem'packing' pakaian jaa dulu . lets cekidauttt !

segala bajubaju kurung aku . aku rasa masa kuliah nanti , aku banyak pakai baju kurung kot . sebab aku bawak sikit jaa bajubaju t-shirt . i mean , yang casual .

yeah , inilaa dia yang buat bilik aku berterabur macam tongkang pecah untuk beberapa ketika . semua ney aku nak sumbat dalam luggage tuu .

baru aku sumbat para bajubaju dan seluarseluar . tudungtudung and shawlshawl lagi nak letak mana ?

yeah , aku berjaya sumbat ! ambek engko wahai bajubaju sekalian alam . behimpit laa kamu . muahahah !

err , tapi ney lagi ? segala jaket ney nak letak mana ?? okay guys , mak aku memang belikan aku banyak jaket . kalau aku , satu jaket kira cukup daa . tapi mak aku cakap , " bawak jak ilaaaa . nanti kau pakai jugak tuu" -__-

selimut tebal dengan cadar ney lagiii ?? cemana laa ? cemana laa ? ouh , terpaksa laa letak dalam hand carry bag . -.-

i decided untuk bawak si comely ney . aku susah nak tido kalau dia tak teman aku . so , aku sumbat jugak laa dia dalam hand carry bag aku bersama dengan segala jaket , selimut dan cadar tuu . tak berat pun . ^^

haa . okay daah ! part pakaian dah abes packing dah . beg pink penghias gambar semata-mata . hekhek . yang masuk kargo , luggage yang gedabak tuu bersama kotak-kotak yang berisi makanan dan segala electrical appliances nanti . hand carry bag dengan beg merah tuu aku bawak naek kapal sebab ada transit kat bahrain nanti . and we'll stay for a night kat hotel . :)

olraitt . tunggu jaa laa aku packing untuk part kedua nanti yek ! itu pun kalau nak baca laa . tak paksa pun :)

terima kasih sudi baca .
Assalamualaikum ^_^

Sunday, 18 September 2011

bila rasa BAHAGIA , terselit kesedihan .



Assalamualaikum . ^_^

sekarang ney aku dah kiraturun . err , i mean , countdown okay . ada dalam lebih kuranng 10 hari jaa lagi before fly . 10 hari jaa lagi untuk aku enjoy sabah , enjoy Malaysia . rasa.rasanya , sempat tak aku enjoy for these last 10 days ? sedangkan banyak lagi barangbarang aku belum prepair . banyak lagi hal belom settle . sempat tak aku nak enjoy semua makanan yang mak aku masak ? sempat tak aku nak puas-puas ejek , menyakat && main-main dengan adikadik aku ? sempat tak aku nak nonton puaspuas lagi dan kemudian tertidur di sofa ? sempat ka aku buat semua tuu banyak kali dalam masa 10 hari ? banyak lagi aku nak buat ney . sempat tak sempat tak ? err . okay , tak sempat . aku tau . :'(
kenapa laa lastlast minute aku di sini , baru laa aku rasa bahagianya hidup ney . macam semuanya sempurna di bumi ney . bumi Malaysia yea . not satu bumi ney . --' eh , aku harus bersyukur . alhamdulillah . :')

yea , seolah-olah semuanya sempurna sampai aku rasa tak puas . siapa tak bahagia kalau sepenuh perhatian mak aku dengan aku dah . si alip pun kecundang . muahahaha ! *okay , aku tipu sikit . :p rasa macam babybaby jaa aku dilayan . apa aku nak , semua dibagi . tapi aku tak laa mengada ngada sampai nak mintak lebihlebih kan .

1. kalau nak masak .
hari sebelum sebelum ney :
mak : ilaaAAAaaaa ! cepat turun siniiii ! mau masak suda neyy . pegi rendam ikan tuu di sinki . *menjerit dari bawah
aku : eyaaa eyaaaaaa . *tengah makan makan maggi depan tv --'


semenjak dua menjak ney :
aku : *kelam kabut turun bawah tengok apa mao di masak sebab jam dah 12.30 pm . mak tak panggil panggil pun turun bawah O.o 
tapi bila dah sampai bawah , tekejut tengok bawah tudung saji da siap lauk pauk . :D


2. petangpetang nak angkat kain 
hari sebelum sebelum ney .
mak : ilaaaaaAAaa! kain tuu suda angkat kaa belomm ? 
aku : belom mak *dengan selambanya becakap =="
mak : aih , anak dara satu orang ney . pegi angkat dulu kain tuu . nanti sampai malam lagi kao ndak angkat tuu 
aku : eyaaa . kejap . baru jam 4.00 . nanti jam 5.00 di angkat laa tu . *angkat angkat kening mintak kompromi
mak : jangan lupa tuu . awas kalau lupa ! broadband di ambik terus ! 
aku : O.o


semenjak dua menjak ney :
aku : mak , ndada kaa kain di jemur hari ney ? 
mak : apa pulak ndakda . suda semua kain di angkat tadi . 
 aku : ooOOoouhh . *sengihsengih


3. masa aku nak makan something yang buat aku mengidam *erk? :
aku : mak , macam mau makan kuih raya cokelat tuu bha . yang mamak buat time raya tuu . 
mak : aik . adakan dalam bekas tuu . pegilaa makan .
aku : abis suda maaakk . aku makan ..
mak : abis sudaa ?? bha eyalaa . nanti kita buat lagi . petang ney laa . 
aku : petang neyy ??? makk , penatnya neyy . esok esok laa kita buat .. 
mak : esok bila ? ndalama kau mau jalan ney . 
aku : banyak lagi masa bha mak . hehe *banyak laa sangat kan :( 


4. masa bangunkan aku dari tidur krohh krohh yang nyenyak 
hari hari sebelum ney :
mak : masyaAllah anak dara tidur . jam berapa suda ney ilaaaaa . bangun bangun banguuunn ~ cepat cepat ! kemas rumah .
aku : eyaa eyaa . bangun sudaa *tapi mata masi melekat
mak : bangun sudaa bangun sudaa . ehh , bangun betolbetol ! *tarik selimut aku
aku : *teduduk dengan muka yang mamai dan rambut serabut tahap langsuir punya rambut 


semenjak dua menjak ney : 
aku : *tebangun sendiri . rasa pelik bila tak di bangunkan . terus pegi bilik mak , cari mak . 
mak : haaa . alip , tengok tuu kakak tuu . baru bangun . eee . *duduk santaisantai dengan alip
aku : hee . kenapa mamak nda kasi bangun ? 
mak : kao tidur nyenyak betol macam nda bole bangun . tengok , nda di kasi bangun , bole jugak kao awal bangun . 
aku : awal ? oouh . *baru sedar mak aku menyindir . ngehehe
mak : suddaa . pegi mandi , kemas rumah !
aku : okaina okaina . 

kekadang , rasa macam mau nangis bila mak aku layan aku lain dari harihari sebelum-sebelum ney . sebab bila aku dah jauh dari mak aku nanti , aku akan rindukan semmmuuaaaa nyaaa ! aku yakin , semuaaa ! ney laa yang aku cakap , kalau dah bahagia , terselit jugak kesedihan yang satu ney . aku tau , aku akan homesick , tapi , hey ziela ! masih terlalu awal untuk kau fikirkan ke'homesick'an mu tuu . yea , aku tau aku tau . niat ku untuk ke sana mesti kuat . persediaan aku dari segi mental tuu mesti cukup . takkan laa aku nak lemah lemah semangat sebab jauh dari family , sebab jauh dari mak . ouh , tak tak tak . i'll try to be the strong person . tamao sedih sedih . tamao tamao . aku mesti kuat dari segi rohani jasmani , zahir dan batin . har har har !

doakan pemergian aku erk . err , i mean pemergian aku ke bumi anbia . niat aku suci ney nak study . :') doakan aku tabah dan kuat . say , ZIELA BOLEH ! :D

okay , terima kasih sudi baca .
Assalamualaikum ^_^



Wednesday, 7 September 2011

Bubye Teeee ~ :')



Assalamualaikum readers ^^

hari ney raya ke suploh dah .. tapi masi jugak raya kan . tak terlambat pun kalau aku nak ucap "Selamat Hari Raya , Maaf Zahir Batin" . :) sori laa kalau aku dah lama tak update belog ney . yea , ini memang satu penyakit ku yang memang tak terdaya untuk aku elakkan . MALAS . sedangkan banyak yang aku nak story morry kat belog malang ney . banyak sangaaattt . 
but if it's about raya , erm .. nothing special laa . biasabiasa jaa raya tahun ney . sambut secara sederhana . yang penting happy kan . :D 

back to the real topic , sekarang ney dah sunyi dah .. adek aku , TiTi , balik sarawak dah tadi . flight nya pukul 8:35 am . atcelli , memang sedih laa masa kat airport tadi . sebab last dah aku jumpa budak ney before departure 29 september ney . :'( sobs~ tapi mesti laa pandai cover sedih kan . takkan laa aku nak menangis meraung sambil melutut minta si TiTi jangan pegi kan . malu laa I . *mengada daa . dush !

pesanan untuk si budak Titi :)
0. belajar kao bebagus sana . jangan tidur jak di kelas . 
0. jangan lupa bagi handphone sama warden . nanti kalau ada orang curi , aku ketawakan jak tuu . XD
0. banyak baju ku yang kau bawakkan ? baguslaa . aku bole beli baju baru . XD
0. jimatjimat kao di sana yeap ! jangan membazir . amalan syaitan tuuuu ! 
0. kalau speaking sarawak sana , jangan lupa bahasa sabah pulakk . =='
0. be nice dengan orang yea . jaga akhlak . :p
0. lastly , kalau ada orang ngorat kao , jual mahal jak ! jangan layan . minta pendapat dengan aku dulu . XD




panjang umur , murah rezeki , aku balek , kita jumpa yea budakk . :')

Assalamualaikum ^_^

Tuesday, 23 August 2011

si TiTi dah datang dahhh ~ :)




Assalamualaikum readers ! ^^

23 ogos sampai 8 september ... kiralaa berapa hari jaa si TiTi ada di rumah . err. okay , kirakira 2 minggu lebih laa kan . sekejap ka tuu ? errr . tapi okay laa .  ada jugak orang yang bole teman aku pegi bandar nanti . ada jugak yang teman aku bejalan . ada jugak yang teman aku tidur malam , ada jugak teman aku pegi tandas kalau tengah menggigil lutut tahan urine tengah tengah malam , yang tolong ambekkan towel aku kalau aku dah lupa ambek tym tengah mandi , yang tolong pasangkan kerongsang kat tudung aku kalau aku tengah kepayahan ..... kaann . ada jugak kaann .. tapi .. ada jugak yang berebut dengan aku kalau nak pakai tudung , berebut sandal , berebut kasut , berebut cardigan . ohmaaiiii . yea , ada jugakk . tapi tak laa berebut boyfie . :O

err . jangan pedulik dengan muka jelek sebelah kanan tuu . err . i mean , AKU . --' *aku lupa mana belah kanan =="

okay laa . takda point punn . saja nak post entry macam blogger rajin padahal tak rajin .. 
Assalamualaikum ^^

p/s : aku tak tau nak tido mana . tempat aku si TiTi dah conquer . T_T

Sunday, 21 August 2011

terlalu mahu dan mahu . terlupa apa yang perlu .




Assalamualaikum readers . ^^ *silent readers :)

tengok tiltle aku tuu . dah tengok ka ? okayokay . tau tak lirik lagu mana aku samun tuu ? haa ! aku samun dari lirik lagu POKOK by MUH Ft. Hazama . aku nyanyi kejap yea . dari korang laa nak bayangkan suara aku macam mana . macam maddi jane kaa *lebih kurang , macam siti nurhaliza *pun lebih kurang ataupun macam nubhan*huh ?? boleh jugak . aku tak kesah . manamana jaa --'

"terlalu mahu dan mahu . terlupa apa yang perlu . 
terlalu banyak alasannya . duduk terdiam .  
tak mudah namun tak susah . terserah atas pilihan .
tersentuh hati mula luruh ."

lalalalal ~ okay dah nyanyi ! dapat bayang kan suara aku ? sedap kemaen lagi kan . makaseh .. :') *menyampah tak ? menyampah tak ? muahahaha ! ouh , entry aku kali ney bukannya aku nak cerita pasal lirik lagu ney . bukan jugak aku nak ulas setiap maksud lirik lagu ney . tak tak tak . atcelli kali ney aku nak cakap pasal MEMBAZIR . "terlalu mahu dan mahu , terlupa apa yang perlu...."  dapat tangkap tak ? 

"urrgghh ziela ! boring kik cerita pasal membazir !"   
"oit ziela ! macam kao nak buat point untuk karangan bahasa melayu pulak . MEMBAZIR pulak tuu ." 
"ziela ziela . jelek entry mu kilik !"  

yea , aku faham , ada sesetengah orang yang akan terus tekan button 'X' kat tepi tuu kalau dah entry pasal membazir ney . semua dah bosan nak baca kan . *aku pun -.- apa lagi di bulan Ramadhan ney . bazaar Ramadhan confirm laa ada di merata rata tempat . di mana jaa kita pegi mesti ada bazar . dalam masa yang sama , membazir pun berlaku dimana mana laa jugak kan . dan masa masa begini laa banyak iklan kat tv nasihat pasal membazir ney . jadi tak heran laa kalau orang semua dah bosan dengar tentang pembaziran . ye dak ? 

tapi bukan maksud aku semua orang yang pergi bazaar tuu , semuanya membazir jaa . eh tak tak . terpulang kepada individu tu laa . kalau bijak , opkos laa dia dah bajet nak beli berapa hinggit jaa kan untuk berbuka . jangan pulak kita "terlalu mahu dan mahu hingga terlupa apa yang perlu" . tak laa sampai borong satu bazaar ramadhan tuu . macam nak bagi satu kampung dia jaa nak makan . pemurah laa sangat . kalau pemurah ikhlas tak paa . ney , nak nama jaa . supaya pemes . seluruh alam semesta kenal dia . eik ? ada kaa orang macam tuu ? wallahualam ~ 

hari ney kita dah selesai puasa yang ke21 . alhamdulillah ~ dan selama 21 hari ney laa aku tak pegi bazaar .  yeah ! sila berikan tepukan yang gemuroh !! sila sila sila ! :D ini maknanya , mak aku dah berjaya didik aku jadi seorang yang tak membazir dari segi perbelanjaan makanan ney . 

aku : mak .. oooOOoouuUUuhhh makk .. OooOOUuuhh mak ..  *bayangkan jaa aku dengan muka yang terep cute dan perangai macam kanakkanak riang --'
mak : kenapa lagi kao ila ?
aku : mak , aku mao pegi bazaar bhaa . ada jugak ney duit ku bapak bagi hari tuu . biar laa aku dereb pegi bazaar di batu 8 tuu . bukan jauh jugak . 
mak : ila , nda payah .
aku : mak bhaaaaaa . aku mao beli roti john . yea mak . yeaaaa ..
mak : nda payah pegi ila . bagus kao bantu mamak sini sedia sungkai . kita masak sedapsedap . tepung , apa semua , semua ada . kalau mau makan kuih , bikin jak . nda payah membeli . MEMBAZIR . 
aku : erm , eyalaa . *ada nada nada redha dah
mak : kita ney ila , jangan suka belanja nda tentu arah . sikit sikit belanja , sikit sikit belanja . mesti di fikir jugak apa yang lebih perlu .
aku : a'ah . *cari cara untuk larikan diri dari terus dibebel 
mak : mau pegi mana lagi kao tuu ? jangan dulu kau naik . sini bantu mamak . 
aku : okay . *suara tenggelam tahan sebak T_T

walaupun aku rasa macam nak nanges jaa bila mak aku larang aku pegi bazaar *cengeng kan -.- , tapi bila dah sungkai , aku laa orang paling happy di alam semesta . :D dah berpuluh juta kali aku pujuk mak aku , supaya aku bole pegi bazaar beli roti john , beli martabak , beli pisang cheese , beli kuih terang bulan .. yummmyyy ! tapi semua tuu hanya dalam angan angan aku jaa . tapi tapi tapi , aku tak laa kempunan sangat . sebab walaupun aku tak pegi bazaar , mak aku tetap masakkan yang sedap sedap untuk sungkai . nothing better than air tangan ibu kan . alhamdulillah ~ aku bersyukur . :')

so , jangan kita terlalu mahu dan mahu hingga terlupa apa yang perlu tau ! berjimat jimat laa yea . berdasarkan pengalaman aku yang deluan makan garam daripada korang anak anak sekalian , kalau sekarang korang selalu shopping mopping , selalu lepak mepak kepak depak dengan kengkawan di luar sana , mesti laa korang rasa best kan ? yeah ! memang best ! aku pun pernah jugak rasa hidup remaja macam korang . tapi kita tak sedar pun berapa duit kita yang kita dah belanja masa tuu . eh silap . bukan duit kita . duit mak bapak kita . sedar tau . DUIT MAK BAPAK kita . err . kita perlu rasa malu tau . *bisikbisik


lainlaa kalau korang yang kerja dan belanja hasil gaji korang , mesti korang akan cakap . "hey , ini duit guwa , guwa punya suka laa . lu sebok apa hal ?"  atau pun anak anak orang kaya , "hey you , ini duit mak bapak i laa . i tau . tapi kitorang orang kaya . duit mengalir macam air jer . apa nak risau . confirm duet ney tak abes sampai tujuh keturunan kalau aku shopping hari hari pun. kalau aku nak beli shopping complex ney pun tak paa . bla bla blaa.."  -,- yeah yeah . fine . 

aku bagitau laa . kalau suatu hari korang betolbetol perlukan duit tapi duit takda time tuu , yalah , Allah tu maha berkuasa . bila bila masa saja Dia akan tarik balik harta benda dan kekayaan yang Dia pinjamkan kepada kita , hambaNya . seyez cakap , confirm korang akan rasa menyeeeesssaaalll sangat sangat tahap infiniti *ouh , hiperbola  korang akan rasa macam nak ambek jaa balek semua duit yang korang dah belanja dulu tuu . aku serius okay . pandang mata saya ! *_* 
tapi masa tuu , boleh kaa korang ambek balek duit yang korang dah belanja untuk beli shopping complex tuu ? *huh?? bole tak korang ambek balik duit yang korang dah belanja untuk beli bepuluh puluh blackberry tuu ? bole ?? bole ???? answer me !!! *ouh kencang . sorry. -.- dah tau dah jawapannya tak bole kan . korang jangan pandang enteng tau perkara perkara macam ney . baik sedar awal , sebelum terlambat nanti , memang korang menyesal tahap giga byte laa . takda siapa bole tolong . wuu , bunyi macam sandi betol pulak kan . memangggg ~

okay ! jadi apa yang korang belajar hari ney anak anak ? jangan mem..... BAZIR ! lagi sekali , jangan mem...... BAZIR !! lagi lagi . lagi kuat tau . jangan memmmm ........... BAZIRRRR ! wow ! okayokay .setop laa yea anak anak . ingat tau . jangan kita terlalu mahu dan mahu hingga terlupa apa yang perlu . ingat erk ! jangan masuk telinga kanan , keluar pulak telinga kiri . ingat laa pesanan orang tua ney . okayy ?


terima kasih sudi baca . 
Assalamualaikum .
^_^

Friday, 19 August 2011

all about BOSAN ! -.-


Assalamualaikum . ^_^

hari ney aku bosan . harihari ku rasa bosan . bosan aku harihari . bosan pun dah bosan dengan perangai aku yang selalu bosan ney . jadi kesimpulannya , AKU BOSAN . -.-

ini hasil kreativiti aku yang tak berapa nak kreatif masa aku bosan . ntah papa . sila terima seadanya . huh !

kalau aku renung-renungkan balik , aku tak sangka pun aku masi boleh hidup di muka bumi ney dan jalankan hidup seperti orang normal *macamlaa selama ney tak normal walaupun aku harihari BOSAN dengan rutin harian yang sama dari akhir december yang lalu hingga laa sekarang . i told you yea . rutin harian aku tiap hari sama , dan tak berubah . aku banyak betonggeng duduk di rumah dari keluar rumah semenjak kengkawan aku semua dah sambung belajar . semua dah jadi budak uni , pra-uni , matrikulasi .. untunglaa ~ aku jaa ney masi menghitung hari , menunggu di pinang orang . huh ?? eh tak tak . menunggu surat tawaran nak pegi belajar . hehe .

raya tak lama lagi . yeye !! kengkawan aku pun ramai nak balek tawau dah . seyezly , aku betolbetol tak sabar nak jumpa diorang semua . tolonglaaaaa masa . cepatlaa engkao berlalu . tolonglaaaa ~ adek aku pulak nak balek hari selasa ney . yeah !! yeahhhhh ! so , aku harap BOSAN yang sering menghantui diri aku , bole chow cepatcepat ! kalau tak , boleh nazak aku . T_T


kalau budak ney ada , ada jugak kawan aku begila gila di rumah . tak laa aku begila sendirisendiri macam orang gila . -.-


okay , atcelli aku tak tau nak cakap pasal apa . merepek melalut macam ney pun , harap korang boleh maafkan . sekian , terima kasih . -.-
Assalamualaikum ^_^


p/s : aku tengah belajar cakap mandarin . jangan jeles . okay babaii ~

Thursday, 18 August 2011

menantu mak akuuuuu ??? :O



Assalamualaikum readers ! ^_^ 

yeye ! tak lama raya ! yeye yeye !! *menari-nari sambil pusing satu rumah . erk ? ==' lama pun lagi sebenarnya . lama sikit dari hari merdeka . *ala , beza satu hari jaa pun haa ! dalam keEksaitedan nak raya ney , jangan pulak kita lupa nak sambut merdeka . beli laa jalur gemilang banyakbanyak erk . lekat kat kereta , kat rumah , kat office , bilik , tandas . ouh ? tandas ? terpulang laa pada semangat patriotik korang erk . :)

hey , tau tak , hari ney aku berjaya melarikan diri dari rumah setelah berminggu minggu tak keluar rumah . *oups , aku tipu  . atcelli , tadi pegi shopping mopping kejap dengan mak dan alip . dapat jugak aku tengok keadaan bandar kan . kesian rakyat jelata tawau yang sekian lama tak di jenguk oleh tuan puteri ney . beta bukan apa , beta busy sikit semenjak dua menjak ney . u_u* dushdushdush kao ziela ! 

masa balik tadi , aku senyap jaa dalam kereta . alip senyap , mak aku pun senyap . kepenatan doe ! seyezly , aku penat giler gere gere masa shopping tadi sebab kerja aku , main kejarkejar dengan alip . mentangmentang laa dia tak puasa kan . aku ney , berabiz dah melutut merayu minta simpati dengan alip , bagitau dia , "jangan lari alip ! tolonggglaa , kakak penat , kakak haussss !" tapi dia hanya mampu ketawa dan meneruskan aktivitinya . --'
dalam kesunyian yang ditemani bunyi cengkerik dalam kereta , *huh? tibatiba mak aku bukak cerita . 

mak : ila , kemarin di kk , ada kawan mamak ney , namanya dayang . dia ada adik lelaki lepasan SPM jugak . sama umur dengan kau laa budak tuu . 
aku : erm , lepas tuu ? *mood penat masih menguasai diri
mak : baiiikkkk budak tuu . masa mamak sampai rumah diorang , dia salam mamak , cium tangan mamak . becakap pun sopan budak tuu ila . 
aku : ouh , eya mak ? bagus pulak . *menguap dah nak tido
mak : eyaa . hensem lagi tuu . 
aku : hensem ? *terus segar 
mak : nanti laa kita pegi sana , kao jumpa laa tuu . bagus budak nya.
aku : huh ??
mak : eyalaa . bagusnya laa bha budak tuu . hari tuu dia ada ikut PLKN di selangor tapi mamak lupa apa nama kemnya ... aktif dia di sana .. bla bla bla bla bla...... 
aku : *macam separuh sedar jaa dengar mak aku becerita . dalam proses nak tido dan akhirnya , ZZzzzZZz ..

bila sampai rumah , aku tetiba teringat carita mak aku tadi dan berfikir . agakagak , mak aku nak menantu macam tuu kaa nanti ? HAHA ! oh MAAAANN ~ aku mampu ketawa dalam hati jaa . >_< tapi bila fikir banyak kali , sebenarnya mak aku nak bagitau macam mana baiknya akhlak orang dan mao aku jadi macam tuu . sebab orang baik , nama nya akan di bawa kemana mana jaa . akan sentiasa di puji dan mak aku nak anak nya jadi macam tuu juga . :) insyaAllah mak . ^_^



mak siapa laa yang dapat bermenantukan aku yang bangga dengan gigi rabbit aku ney . --'


okay laa . terima kasih sudi baca .
Assalamualaikum ^_^

Wednesday, 17 August 2011

Adek datang masjid bukan nak solat kan ? adek datang masjid nak main kirimkirim "lobe letter" jaa kan ?



Assalamualaikum readers . ^_^

hari ney kita dah lalui puasa yang ke-17 . esok 18 dah . lailatul qadar semakin hampir tapi ramadhan pun dah nak abes . :( alhamdulillah , puasa aku setakat ney masih full lagi dan betulbetul harap dapat full sampai penghujung bulan ramadhan ney . insyaAllah .

okay entry kali ney aku nak cerita pasal pegi terawih tadi . terawih kali ney memang sikit jaa jemaah kalau nak banding dengan jemaah terawih sebelum ney laa . begitu laa . semakin hari semakin sikit jemaah . semakin sikit saf . "biasa laa tuu" erkk?? biasa erk ? tak boleh dibiasakan ney . 



erm , masa tengah duduk tunggu masuk waktu isyak , kawan aku , era , dia tetiba signal aku suruh tengok belakang . aku pun dengan semangatnya menoleh laa . tau apa kami nampak ? *ceyhh suspen macam laa nampak shah rukh khan masuk masjid * duatiga orang budak perempuan busy baca surat sambil ketawaketawa . diorang duduk dekat dengan pintu keluar masjid .
tak lama lepas tuu , ada sorang budak lelaki datang dekat pintu , then budak perempuan tuu passed surat tadi . ambooii . surat cinta bayaannn ~ 
reaksi aku dengan kawan aku ? hanya mampu tersenyum+ketawa sikitsikit *atcelli tahan ketawa dari berhambor can uolls imagine ?? yalaa , diorang takda HP , pakai surat pun jadi laa , dalam masjid pulak tuu . budakbudakkkkk ~~ 

aku nak tengok jugak macam mana love letter budakbudak . sebab aku takda pengalaman . hukhuk .


masa tengah solat pun , aku tetiba dengar suara budak lelaki kat belakang area muslimah okay . bila dah habis solat , cepatcepat aku toleh . rupanya diorang tengah bercerita dengan girl yang tadi tuu . kalau nak dikatakan tengah dating pun boleh jugak . ketara laa tak solat kan ? eheeeeiii . "adek datang masjid bukannya nak solat pun kan ?" aku tanya dia . tapi dalam hati jaa sebab tempat aku jauh sikit dari diorang . hee~` 

p/s : budakbudak ney , kalau diorang dah besar nanti and recall balik apa yang diorang buat masa kecikkecik , mesti diorang malu kan . xD

Tuesday, 16 August 2011

bila aku berLAGAK garang . X)




Assalamualaikum readers . ^^


adek : assalamualaikum kak ila *ketuk pintu bilik ku . masuk bilik aku beri salam beb ! garagara takut kot . haha !*
aku : duy , waalaikumsalam . masok laa bha . kenapa ???
adek : *berfikir sekejap , nak susun ayat* kak ila , mamak suruh buatkan adek alip susu , lepas tuu kasi tidur dia . 
aku : *diam then angguk jaa dengan muka serius*
adek : *masi berdiri tepiku menunggu jawapan aku*
aku : kenapa ? eyaaa bhaa . nanti kakak buatkannn ~
adek : *terus keluar bilik aku*

lepas dia keluar jaa ... HAHAHAHAHAHAHAH !!! fullblast aku ketawa sorangsorang dalam bilik tuu . kalau adek aku nampak aku ketawa , mesti dia tak takot dengan aku dah lepas tuu . 


mak : kak ila ney kan , garang nya bukan main . macam singa betina kalau suda marah .
aku : iya kaa ? aku garang kaa mak ???
mak : iyala . kao tengok adek mu semua takut dengan kao . apa lagi kalau mood mu nda bagus . mana laa dorang mau dekat sama kao tu . 
aku : penyayang bha aku ney mak . *tesengihsengih
mak : eleehh ~ 

see ? aku bagitau mak aku , mak aku tak percaya yang aku ney sebenarnya tak garang puuunn . haha ! memang tak patut pun mak aku nak percaya . sebab aku tak pernah nak tunjukkan sikap penyayang aku tuu dekat adek beradik aku . *ceewaaahhh ~ bajet penyayang sangat laa kan . memang garang beraaaabizzzz ! saja .. nak tunjuk kuat . har har har ! <----ketawa alaf baru ney



bayangkan muka aku buat muka garang . grrrrr~~





Wednesday, 10 August 2011

aku SABAHAN . jadi , jangan tanya soalan pelik pelik bole ? -..-



Assalamualaikum . salam Ramadhan semua . ^^

mood aku hari ney alhamdulillah okie , 'baik' . tapi tapi , hari ney aku rasa lemah bebeno ney . terkulai atas katil jaa macam orang nazak . baca quran pun sikit sikit jaa dah .. urghh ~ sebab apa ? aha , tak sahur laa bhai . sandi eh . "tulaa ziela , padan muka engko ! liat sangat nak bangun letteeww ."  pagi pagi aku bangun , terus tekap muka pakai bantal sebab matahari dah naik dah . cheesecake betol laa si ziela ney . kalau macam ney terus , memang kompem takdaa laa orang nak kawen dengan aku kan . -.- oke fine . tak paa . aku kawen dengan omputeh laa . *mamat darah penjajah ney pun tak nak dengan aku kot . pfffttt~ eh eh , jangan nak pikir sangat laa nak kawen bila . umo pun baru setahun tomato , gatai nak kawen pulokk . -.- 

okie , back to our bussiness .
AKU SABAHAN . JADI , JANGAN TANYA SOALAN PELIK BOLE ? -..- *copypaste tittle
ambooii ~ tittle kemaen lagi yea . yea , yang ney yang aku nak cerita dengan korang . aku sabahan original , segar dan terbaik dari ladang oke .
" wey , kao sabahan . habis tuu kenapa entry kao semua guna pakai sleng semenanjung haa ? haaaaaa ?!! buang tabiat kaa apa kao ney ?"
ouh , tenang yea . erm , sebenarnya aku sengaja nak bagi universal . jadi semua orang bole faham apa yang aku tulis dan apa yang aku nak sampaikan . aku tahu , pembaca belog aku bukannya semua sabahan kan . *bajet ramai readers laa pulokkk -.- nanti ada pulak yang terkial kial nak baca kalau aku guna bahasa sabah . kesyiaannn la pulak kann . jadi , 'ndak paa bha kan ?' <--------- paham tak ? ^_^

atcelli , ada si polan ney suka sangat tanya soalan soalan pelik since dia tau aku sabahan girl . aku rasa macam orang bodo jaa nak jawab semua soalan dia tuu . --'

1 . first of all , aku bagitau awal awal bagi siapa yang belom datang sabah , jangan pikir sabah ney hutan sepanjang jalan , semua area dilitupi dengan hutan tebal dengan pokok pokok yang tinggi , ada tarzan . urgghh~ sini tak da tarzan okay . sini pun ada jalan raya jugak . aspal lagi . bangunan pun tinggi tinggi . ada hospital , masjid , shopping mall , semua adaa . 

2. tentang pakaian kami . kami takdanya pakai baju guni , pakai baju kulit binatang , pakai cawat jaa . eh eh . takda nyaa . sabah belambak kedai baju branded . sangat sangat maju okay . for muslimah , kami kat sini pun pakai jugak shawl style hana tajima tuu . kami tak laa ketinggalan sangat sampai shawl pun kami tak tau menatang apa . --'

3 . sabahan bukannya terikat sangat dengan pantang larang yang tahap gere gere punya pantang larang . contoh nya , budak budak tak bole keluar rumah masa maghrib . tak terok kan ? orang kat sini pun takda yang guna pakai ilmu sihir , ilmu hitam secara meluas , secara terbuka , dan bukan satu ilmu yang mesti ada dalam sesebuah komuniti di sabah . kami pun ada agama dan pegangan yang teguh . jadi jangan takut dengan kami . paam ? 

4. about makanan , kami sini takda nya buru binatang semata mata nak makan . takda takda takda . kecuali laa kalau orang tuu betol betol seorang pemburu . kami sini semua makan nasi jugak . kami minum air bersih jugak guna mineral pot . takdanya minum air sungai macam tuu jaa . kami kat sini ada jugak secret recepi , KFC , McD , Old Town , StarBuck , BIg Apple .. ouh yea , paling penting , di sini pun ada maggi jugak . jadi jangan tanya ada maggi atau tak kat sini . aku rasa macam tak perlu nak jawab soalan tuu . 

5 . pasal pengangkutan pulak . kami kat sini ada pakai kereta jugak , ada kapal terbang jugak , helikopter , motor , lori , basikal , skuter .. ouhh , semua ada yea . kan dah cakap dah maju . jadi jangan nak tanya , "korang semue gune sampan je kan kalau nak pegi mane mane " watheeeee ~ ouh , kecuali laa bagi penduduk yang tinggal pedalaman . yang betol betol pedalaman . itu pun , ada jugak yang guna kereta . 

6 . sleng kami tak sama dengan indonesia laa . ehe , ney memang aku rasa lucu pulak . ini memang kebanyakan orang cakap . seyez cakap , beza gilerr cara kami becakap dengan mat minah indon . lain okay . jangan laa samakan pulak erk . kami ada "BHA" , diorang takdaa . :) 

aku harap si polan tuu baca semua ney . hehe .

okay , nak tido laa . nanti tak bangun sahur lagi , menyesal . T.T

    terima kasih sudi singgah baca . :)
salam 1 Malaysia *:P
Assalamualaikum 


p/s: kita kan satu malaysia . jangan laa pandang rendah dengan kekurangan negeri lain . sila hormati k . 

Tuesday, 9 August 2011

wordless wednesday #2

and lastly -----------------------------> 
*kalau nak tengok lagi jelas , klik jaa .

apa yang anda bole simpulkan ? 

p/s : saya gila , saya tahu . -.- sekian , terima kasih .

Monday, 8 August 2011

ouh , aku TER_______



Assalamualaikum . Salam Ramadhan :)

apa khabar hati ? apa khabar minda ? apa khabar jiwa ? apa khabar IMAN ? sehatt ? waaa~ alhamdulillah . :) perut dengan tekak korang pulak apa khabar ? haa ? meraung ?? alolo . kesyian nyeee . alaa , sabar laa . berapa jam lagi nak buka puasa kan . pujuk laa perut korang tuu . pujuk dengan menggunakan bahasa dan nada yang paling lembut yang pernah anda guna selama hidup di dunia ney . "sabar yea sayang . sabar . jam 6:25 nanti aku sumbat engko dengan roti canai , roti bom , murtabak , nasi pataya , KFC , pizza , BIG APPLE .."  *urghh . tak abes abes aku ney dengan big apple tuu .  -_-


credit to kawan aku yang tangkap gambar ney . thanks sebab bagi kempunan . hoho ~ :p

okie anak anak . dah laa . jangan tenung lama sangat donut monut yang superb comel dengan kelazatan yang begitu sempurna di deria rasa bagi sesiapa yang menikmatinya ney . oke ?! okie dah sudah !! jangan asyik sangat nak dok layan gambar ney jaa . nanti nafsu korang nak bukak puasa makin menjadi jadi pulak . back to our real topic !! back to back ! back to back ! *garang tak garang ? ouh , bajet garang . -,- 

TITLE: aku TER .... ? TER apa ? TER apaaaaa ?? erm , atcelli , aku sendiri tak tau apa aku rasa . terharu , terinsaf ? ouh , aku sendiri keliru la bhai . tau tak ? begini ceritanyaa . okie , meh sini semua anak anak , mak timah nak cerita pasal nenek kebayan dengan gigi emasnya . semalam aku memang tak bole tido . memang BERABISS tak bole tido ney . dah aku paksa lekat pakai gam gajah tapi masi bole bukak jugak . *aku tipu . sungguh degil yea sang mata sekalian . mata aku asyik melekat jaa depan lappy , sibuk dengan blogflying laa , facebooking laa , chatting matting laa . jiwa muda laa katakan . *puik ! around 3 am gitu , simbol message kat fb aku warna merah . ada message ! *jakun -.- bila aku check , OOOoouuhHH~ mesej dari seorang teman aku . 



ini kesinambungan daripada previous massage . sila baca tanpa ada rasa keraguan di hati . 

bole baca tak conversation di atas ? nampak tak ? eh , eh , aku bukan nak tunjuk rajin aku yang aku nak siapkan sahur time tuu . aku nak tunjuk yang sebenarnya , aku keringgg ~ aku sebenarnya TER_______ *isi sendiri bila dia tanya pasal Qiam tuu . ya Allah . aku sedar , aku khilaf . menghabiskan masa satu malam depan laptop , layan facebook , layan belog . apa nak jadi ?

ziela , ziela ... sangat tak patot bila benda melalaikan semua ney kao asyik dok layan , tapi Allah yang tengah rindukan kao , kao tak tau pulak ! kao tak rindu pulak ! nak dating dengan Allah masa tengah tengah malam ney kao lupa pulak ! ruginya kao zielaaaaaa ! ruginyaaaaaa ! sangat rugiiiii !

lepas aku reply , dalam beberapa minit aku tunggu , takda juga kawan aku ney reply balek . huhhh . otak aku dah pikir lain lain dah . mesti dalam hati kawan aku cakap , "eish , apa bha si ziela ney . bagusnya laa kalau dia buat qiyamullail dulu baru online . ini , fb yang utama . eish eish eish ~" wuwuwu . T.T
lepas makan sahur , aku check balek fb aku , *memang tak reti nak offline . eh , ada reply . 
weeyyhh , sangkaan aku meleset laa . ce bace ce bace . 




:D

even aku tak buat qiyamullail *tak boleh dibiarkan tapi dapaat jugak aku pahala yea . pahala siapkan sahur . korang semua tau tak ? 

Memberi makan orang yang berbuka / sahur akan mendapatkan pahala yang sama dengan orang yang berpuasa tanpa mengurangi pahala dari puasa kita


so ? apa lagi ? meh laa semua encik encik , puan puan , kakak kakak , abang abang , meh siapkan juadah berbuka kita dan juadah sahur . jangan nak harap mak atau pun bibik sangat laa . Allah nak bagi kita pahala free tuu di bulan yang ramadhan ney . ambek peluang . qiyamullail pun , kalau dah tebangun tengah tengah malam , jangan nak terus hadap laptop jaa , bukak belog , fb korang . gunalaa kesempatan waktu kita TERbangun tuk untuk beribadah kepada Allah . Allah tengah rindu nak dengar rintihan kita laa tuu . kita jaa yang selalu lupa padaNya . macam aku . khilaf . :'(


till then .. terima kasih sudi baca ! selamat berbuka ! ^^ 
Assalamualaikum . 



Sunday, 7 August 2011

budak budak tak bole puasa laa kak ila . -.-



Assalamualaikum . salam Ramadhan semua . ^^

tadi bukak puasa korang makan apa ? oOOouh ~ satay ? nasi paprik ? nasi ayam ? mee hailam ? mee bandung ? BIG APPLE ? wow ! untunglaa . alhamdulillah ~ :) aku tadi bukak puasa dengan mee kari plus mee kicap plus telor . *ada yang kesah ka ? -____- *

okie , aku nak cerita pasal petang tadi ney . adek aku ney tetiba pegi dekat aku , buat muka comel yang sangat laa bajet , dengan harapan aku akan buat something untuk dia . yea , aku tengok muka dia pun aku dah tau dah . budak neyyy . -,-

aku : haah , kenapa kunun kao ? *agak agak garang
dek : kak ila , aku lapar .
aku : naa jadi ? puasa kan . sabar laa . 
dek : masakkan bha aku telur . cepat laa . aku mau makan . 
aku : kenapa kao nda puasa ney ? nda sahur ka tadi ? 
dek : aik .. budak budak mana bole KUASA . 
aku : PUASA laa dek . bukan KUASA .
dek : eh eyaa . PUASA . *senyum senyum kambing nak cover malu
aku : siapa cakap budak budak nda bole puasa ney ?
dek : aku laa cakap . aku kan masih kecik . 
aku : -__________-


tak paa . masih bole dimaafkan dengan alasan , "alaaa , budak budak . mana laa dia faham apa apa pasal puasa ney kan" tapi lepas ney , konpem adek aku tuu puasa . aku dah lapor dengan mak aku . HAHA ! evil laugh ney . OOops . satu devil telepas !

yala , budak budak ney mestilaa di latih puasa dari sekarang . atcelli hukum melatih kanak kanak puasa adalah SUNAT tau ibuk2 bapak2 sekalian alam . eventhough kanak kanak yang belum mumaiyiz tidak diwajibkan bagi diorang untuk berpuasa , tapi tak da juga larangan kepada parents yang nak latih anak diorang puasa .
Rasulullah S.A.W ada menyuruh ibu bapa melatih anak anak bersolat even diorang belum mencapai tahap baligh supaya diorang terbiasa dengan amalan solat sebelum solat ney wajib bagi diorang . begitu jugak laa dengan puasa . ^^ *mood ustazah jap


“Kanak-kanak dikehendaki berpuasa apabila mencapai umur tujuh tahun jika dia secara fizikal mampu melakukannya. Sesetengah ulama berpendapat, dia hendaklah didenda secara fizikal jika tidak berpuasa ketika umurnya 10 tahun. Ia sama seperti tindakan yang diambil jika tidak bersolat.”
al-Mughni jilid 3 by Ibn Qudamah


selalunya parents akan bagi upah sebagai umpan untuk anak anak berpuasa kan . ala , macam aku , macam kao , kao dan kao laa jugak dulu kan . memang mesti di pancing punyaaa . kalau aku , masa kecik kecik dulu , umpan yang paling mengena supaya aku puasa ialahhhhh . jeng3 ~ opkos laa KA CHING KA CHING ! duit beb ! duiitt ! *ouh ziela , kecik kecik kao memang dah mata duitan yea . OOoopSs ! jangan salah paham tau . aku bukan gadis materialistik , bukan pisau cukur yang nak kikis harta daripada kaum adam jaa tau . i'm not include in that type . so , jangan rejek aku yea ! teruskan mengUsha k . Dushh ! :p

tapi kan , even aku di pancing untuk puasa , aku tetap curi curi pegi peti sejuk , curik roti , curik air sejuk , curik ais . ish ish ish . sangat tak jujur si ziela ney . *psst psst . ini rahsia kita yea. jangan bagitau ibunda aku yang terchenta tau . :p




aku pun nak latih anak aku puasa nanti . nak jadi ibu mithali laa katakan . :p





p/s : mak aku macam dah sehat dah sikit sikit . alhamdulillah . terima kasih atas doa korang semua ! yebyu yebyu ! :D

ramadhan si Ziela ..... *entah nak letak tittle apa -.-

assalamualaikum . salam ramadhan ^^

Oooouhh ~ agak agak lambat yea aku wish . sungguh malang blog aku ney sebab dapat tuan yang sangat tidak bertanggungjawab . ooOouuPps~ jangan nak salah kan aku sangat laa sebab sekali lagi , virus MALAS menjalar dalam diri dan hati ku yang mulus ini . yea laa . virus tuu cakap , tuan belog tengah puasa , so , belog dia pun kena laa puasa jugak . *alasan tak bole blah~

okie , hari ini sudah hari ketujuh umat islam seantero dunia menunaikan rukun islam yang ketiga , yakni berpuasa di bulan ramadhan . marilaa kita sama sama panjatkan syukur ke hadrat ilahi ... ~ *yea , itu diaaaa , itu diaaaa . ayat karangan bahasa malaysia level SPM yang dapat gred D dah keluar dahh . 

okie laa okie laa . aku cakap baek baek dah . jangan laa marah aku sebab merepek *ayat tacing dah ney . sobs~* rutin harian bulan ramadhan aku memang takda yang istimewa sangat . memang langsung takda yang aku nak story morry kat korang korang . nak cakap memboringkan , erm , takdalaa boring sangat . yalaa , sebab bulan ramadhan ney , bulan mulia , bulan yang istimewa yang datang setahun sekali , bulan yang adanya lailatul qadar , dan paling penting sekali , bulan yang berjiran dengan bulan peberet aku , bulan SYAWAL  . hooyeah ! hoyeahh ! *ambooiiii ~ puasa belum tentu full , nak cakap pasal raya pulak .=="

aku ney , eksaited kemaen nak raya , tapi baju raya pun aku belom ada . ouh , sangat menyedihkan . agak agak boleh masuk rancangan tv " BERSAMAMU" tak ? sila hulurkan bantuan anda dengan mengirimkan dan poskan baju raya saiz M ke alamat yang tertera ... -_______-  

okie , aku seyez , aku memang belom ada baju raya lagi . nampaknya , kena maen beli jaa laa baju raya tahun ney . yalaa , kalau aku hantar dengan macik macik tukang jahit , kompem diorang akan baling kain baju aku dan halau aku keluar gara gara tention sangat nak jahit bebilion baju orang yang tak siap lagi . kesian pulak kan macik tuu . tapi siapa yang nak kesian kan akuuuu ? -.-" 

yang pastinya , raya aku tahun ney adalaa raya yang paling simple kot . yalaa , tak banyak accessories baru macam tahun tahun sebelum ney . tak paa . yang penting aku bersyukur sebab Allah masih lagi panjangkan umur dan kurniakan kesihatan untuk sambut ramadhan dan insyaAllah raya tahun ney dengan family aku . alhamdulillah ~ 

kalau nak cakap pasal puasa hari ney , alhamdulillah setakat ney , lapar tuu tak rasa lagi , tapi haus tuu kompem kompem laa bhai . even duduk kat rumah jaa , tak da laa buat keja yang tahap angkat batu , angkat guni macam orang kerja buruh tuu , tapi tekak aku tetap meronta ronta minta dibasahkan . eish ~ dugaan betol . SABAR ~ memang itu yang Allah nak ajar kita di bulan ramadhan ney . SABAR . baiknya dan sayangnya Allah dengan hambaNya . :) kalau lapar dan dahaga semasa puasa , normal la tuu . ^^

okie laa . masuk asar daaa ~ puasa , puasa jugak , solat tuu jangan lupa . WAJIB . satu kesalahan yang maha besar kalau kita tinggal kan solat tuu . paham taaakkkk !!! *muka siyez garang mao mampus*


p/s : mak aku demam tuu , tolong doakan mak aku cepat sembuh yea . pleasee . may Allah bless all of you . :') 

Thursday, 28 July 2011

aku sedih . :'( this sadness is not related to kekalahan MAL fc VS SIN yang pandai acting tuu . -.-

hari ney .. aku sedih sesangat . bukan cuma hari ney , tapi hari hari sebelum ney dan selepas hari ney jugak . aku tak tau dah macam mana nak sembunyikan lagi rasa sedih aku . aku penat nak pura pura senyum depan orang , penat dah pura pura jadi seorang yang happy go lucky , penat dah pura pura nak friendly sangat melayan karenah orang yang tak dikenal dalam facebook . semua kepura puraan ney aku buat sebab aku cuba nak lupakan semua problem aku . bodohnya aku . aku sangka semua ney dapat settle kan masalah aku . aku sangka dengan hanya goyang kaki dan cuba lupakan semua masalah tuu , dapat buat aku happy balek . yea , bodoh sangat ! macam mana masalah nak selesai kalau aku hanya nak larikan diri jaa kan .tak da usaha langsung !!  

"mukak mu ney ziela ada masalah ?" yalaa .. aku pun manusia normal jugak ada masalah . 
"apa jaa masalah mu ney ziela ? sudalaa bambongan jaa , takkan ada masalah kot?" yea , aku memang seorang bambongan yang paling berjaya di alam semesta . duduk di rumah jaa , jaga adek . tapi masalah tuu memang laa tak dapat nak di elakkan . pernah dengar jugakkan "PERSONAL PROBLEM" . aku tak tau macam mana dan bila nak settle semua ney . cepat cepat laa masa berlalu . aku cukup terseksa sudah sekarang ney . sangat ! berabis !


masa aku post tentang kesedihan aku ney kat wall 'mukabuku' aku , komen ini laa yang aku dapat . semua dok fikir aku kecewa berabizz dengan bola . yalaa , kebetulan malam ney perlawanan bola sepak MAL VS SIN . dan yang sadis nya , malaysia kalah 1-2 . SIN memang patut blah ! semua pandai berlakon jaa. asyik2 injured . eish . *keluar tajuk -________-




 ya ALLAH ya tuhan ku , tolong laa hamba-Mu . berilah aku petunjuk-Mu , ya ALLAH . 
hanya Engkau yang tahu apa yang terbaik buat ku . 
:'(


p/s : sapa ada tisu ? gimme one please . :'( 

Saturday, 23 July 2011

bezfren ku befdayy ! yeye ! ;D

Assalamualaikum . hye peeps ! 



Dayang Norashikin binti Rosley 
cantek tak ?? *ann , sila jangan meletop . -,-

hari ney befday besfren aku laa weyy . kawan dengan dia ney memang bezz tahap gere gere laa wey . sangat laa wey . sangat sangat bezz laa wey . *ouuppss . sori atas penggunaan wey yang kerap

dia ney laaa kawan aku yang paling lama . kami satu kampung . kampung ranggu yang sentiasa jadi kebanggaan . kami satu sekolah jugak dari tadika sampaaaaaaaaaiiiii laa form 5 . hebat tak hebat ? tapi sekarang dia dah sambung study kat UMS , student Asasi Sains beb ! teror tak teror ?  huaaaa ~

kawan dengan dia , bagi aku memang tak pernah ada masalah serius laa . masalah kecik pun tak pernah jugak . tapi masalah yang main main adalaa . masalah main main ? ouh , tak paam ? tak payah laa paam . cerita zaman budak budak kami dulu . ehe . :)

ke hadapan ann yang di AIM , 

1) HAPPY BIRTHDAY SYS ! 
2) harap harap kao ndak lupa aku . ku timbak kao kalau kao ignore aku nanti yea . 
3) jangan kao banyak main terus . kao belajar jak sampai geger otak . betol ney aku cakap .
3) kalau kao rasa nda selesa tidur di rumah mu , kao datang jak pegi rumah ku tidur . tesedia suda katil 
4) kalau dah sampai rumah ku pulak , nda payah suda mao trep rajin bantu aku jemur kain . kao duduk jak tekurung dalam bilik ku sampai buring . sebagai tanda aku hormat tetamu .
5) kalau kita jalan di bandar pulak , jangan lupa bawak spare selipar/high heel . mao lempar pencuri hanset kalau kita jumpa dia lagi . ingat tuu . 
6) jangan suda kuat betol shopping mopping . time SALE jaa baru bole .
7) kalau c *** datang tawau pulak , jangan lupa sound sound yea . :p
8) jangan ada rahsia yea ! apa apa hal bagitau jak aku . insyaAllah aku dengar apa kao cakap . tapi kalau tolong , aku nda pasti laa bole kaa ndak . LOL jk
9) nanti kita buat resepi baru yea . kalau setakat telur dadar mayonis campur daun sup , apalaa sangat kan . 
10) SAYANG KAOOO ketat ketat sampai melekat ! 





BESTFRIEND FOREVER ! siapalaa kao kaann .... XD