my beloved followers

Wednesday, 10 August 2011

aku SABAHAN . jadi , jangan tanya soalan pelik pelik bole ? -..-



Assalamualaikum . salam Ramadhan semua . ^^

mood aku hari ney alhamdulillah okie , 'baik' . tapi tapi , hari ney aku rasa lemah bebeno ney . terkulai atas katil jaa macam orang nazak . baca quran pun sikit sikit jaa dah .. urghh ~ sebab apa ? aha , tak sahur laa bhai . sandi eh . "tulaa ziela , padan muka engko ! liat sangat nak bangun letteeww ."  pagi pagi aku bangun , terus tekap muka pakai bantal sebab matahari dah naik dah . cheesecake betol laa si ziela ney . kalau macam ney terus , memang kompem takdaa laa orang nak kawen dengan aku kan . -.- oke fine . tak paa . aku kawen dengan omputeh laa . *mamat darah penjajah ney pun tak nak dengan aku kot . pfffttt~ eh eh , jangan nak pikir sangat laa nak kawen bila . umo pun baru setahun tomato , gatai nak kawen pulokk . -.- 

okie , back to our bussiness .
AKU SABAHAN . JADI , JANGAN TANYA SOALAN PELIK BOLE ? -..- *copypaste tittle
ambooii ~ tittle kemaen lagi yea . yea , yang ney yang aku nak cerita dengan korang . aku sabahan original , segar dan terbaik dari ladang oke .
" wey , kao sabahan . habis tuu kenapa entry kao semua guna pakai sleng semenanjung haa ? haaaaaa ?!! buang tabiat kaa apa kao ney ?"
ouh , tenang yea . erm , sebenarnya aku sengaja nak bagi universal . jadi semua orang bole faham apa yang aku tulis dan apa yang aku nak sampaikan . aku tahu , pembaca belog aku bukannya semua sabahan kan . *bajet ramai readers laa pulokkk -.- nanti ada pulak yang terkial kial nak baca kalau aku guna bahasa sabah . kesyiaannn la pulak kann . jadi , 'ndak paa bha kan ?' <--------- paham tak ? ^_^

atcelli , ada si polan ney suka sangat tanya soalan soalan pelik since dia tau aku sabahan girl . aku rasa macam orang bodo jaa nak jawab semua soalan dia tuu . --'

1 . first of all , aku bagitau awal awal bagi siapa yang belom datang sabah , jangan pikir sabah ney hutan sepanjang jalan , semua area dilitupi dengan hutan tebal dengan pokok pokok yang tinggi , ada tarzan . urgghh~ sini tak da tarzan okay . sini pun ada jalan raya jugak . aspal lagi . bangunan pun tinggi tinggi . ada hospital , masjid , shopping mall , semua adaa . 

2. tentang pakaian kami . kami takdanya pakai baju guni , pakai baju kulit binatang , pakai cawat jaa . eh eh . takda nyaa . sabah belambak kedai baju branded . sangat sangat maju okay . for muslimah , kami kat sini pun pakai jugak shawl style hana tajima tuu . kami tak laa ketinggalan sangat sampai shawl pun kami tak tau menatang apa . --'

3 . sabahan bukannya terikat sangat dengan pantang larang yang tahap gere gere punya pantang larang . contoh nya , budak budak tak bole keluar rumah masa maghrib . tak terok kan ? orang kat sini pun takda yang guna pakai ilmu sihir , ilmu hitam secara meluas , secara terbuka , dan bukan satu ilmu yang mesti ada dalam sesebuah komuniti di sabah . kami pun ada agama dan pegangan yang teguh . jadi jangan takut dengan kami . paam ? 

4. about makanan , kami sini takda nya buru binatang semata mata nak makan . takda takda takda . kecuali laa kalau orang tuu betol betol seorang pemburu . kami sini semua makan nasi jugak . kami minum air bersih jugak guna mineral pot . takdanya minum air sungai macam tuu jaa . kami kat sini ada jugak secret recepi , KFC , McD , Old Town , StarBuck , BIg Apple .. ouh yea , paling penting , di sini pun ada maggi jugak . jadi jangan tanya ada maggi atau tak kat sini . aku rasa macam tak perlu nak jawab soalan tuu . 

5 . pasal pengangkutan pulak . kami kat sini ada pakai kereta jugak , ada kapal terbang jugak , helikopter , motor , lori , basikal , skuter .. ouhh , semua ada yea . kan dah cakap dah maju . jadi jangan nak tanya , "korang semue gune sampan je kan kalau nak pegi mane mane " watheeeee ~ ouh , kecuali laa bagi penduduk yang tinggal pedalaman . yang betol betol pedalaman . itu pun , ada jugak yang guna kereta . 

6 . sleng kami tak sama dengan indonesia laa . ehe , ney memang aku rasa lucu pulak . ini memang kebanyakan orang cakap . seyez cakap , beza gilerr cara kami becakap dengan mat minah indon . lain okay . jangan laa samakan pulak erk . kami ada "BHA" , diorang takdaa . :) 

aku harap si polan tuu baca semua ney . hehe .

okay , nak tido laa . nanti tak bangun sahur lagi , menyesal . T.T

    terima kasih sudi singgah baca . :)
salam 1 Malaysia *:P
Assalamualaikum 


p/s: kita kan satu malaysia . jangan laa pandang rendah dengan kekurangan negeri lain . sila hormati k . 

14 comments:

  1. jan risau.saya juga turut mrasakan ke'tekanan'an anda :D

    cheyh! ada plak post removed itu. kau dlete arr nnti??

    ReplyDelete
  2. ya Allah..~ kenapakah sy sgt terasa ngan entri ini..sedangkan sy tahu sy bkn org yg dimaksudkan...hehehee..ya Allah.~ tak ikut perkembangan semasa sungguh kita... malu kot...sbb kita taktahu sgt psl sabah... aritu auza'i tanye psl sabah kat kita..anggapan kita pada mula2..hahha..nanti try la tanya dia...MALU GILA..kering aku bha ngan jwpn aku..:P hehe.. Thanks sbb wt entri ni..klu takk..tak tahu mcmana keadaan sabah..:P hehe...nnti bawa kita jln2 kt sabah..insyaAllah..hehe..terpanjang pulak..:P

    ReplyDelete
  3. paling manang entri kau yag ini =D hahahahah

    ReplyDelete
  4. aku ingat jadi minoriti di premedic. memang suatu pengalaman lah jugak. memandangkan kami ada presentation, aku ndak bleh lepas lah. haha. paling lawak dorang GELAR aku STACY lepas aku present.

    ada jugak jumpa Catriona Ross, lepas tu aku tolong ambil gambar dorang, then aku kiralah Satu', dua', tiga' naaa terus dia tanya aku, "dari Indonesia yaaa?? " haha. kuyaknya akuu. artis tanya begitu. hahaha.

    ada lagi time premed, aku dan busyro cerita-cerita(busyro sabahan) hehe cakap sabah lah kami. ada jugak Natashia budak Mrsm KOKI, time kami cakap2 tu. aku tengok ada beberapa org yang tenung kami and betul2 dengarr cara kami ckap.. hehe. comel betull bha dorang ni.

    Madam arab aku pulak panggil aku bukan namaku, dia panggil aku SABAHBHA. hahaa. last2 aku bagitau namaku baru dia panggil nama, tapi bukan dia panggil aku raihan, tapi RAIHANA. hehe. lawak betoll

    ReplyDelete
  5. haha , nice one ! aku d cne pun d panggil BAH ! pupus bha bilang nama mira ku suda d cne . wuwuwu

    ReplyDelete
  6. waa.. teringin nye nk g sabah.. hehe

    ReplyDelete
  7. .orang2 sabah comel2 bha..hihi

    ReplyDelete
  8. yeah...i like dis post,,,,
    mohon share ya tuan punya post,,,hehehe,,,
    btw...mmg terbaek la...bgus untuk menyedarkan masyarakat malaysia yang berwarganegara MALAYSIA n ada kad pengenalan yang sah,,,ni nda....nm jak ada warganegara malaysia,,,ada ic,,,,tp.....huh....tuhan jak yang tau,,,,jgn tggi diri la,,,,

    ReplyDelete
  9. haha. thu tkpa. ada jugak budak-2 kelas ku yang tanya mcm gituuu. hishhh mcm mau makan kasut jak kalau diorang tanya . -,-

    ReplyDelete
  10. lama tak jumpe org sabahan. hehe

    ReplyDelete
  11. hehhe.. kat kampus ak ramai sabahan.. huhu

    sy syg awak.?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/kasih-sayang.html

    ReplyDelete
  12. ; hehehe . ak melalui perkara yg sama berada d bumi org ney .. perrhh . ingat kita jakunn ka . sh*tt derrr . sabar sak . haha . ngokk ngekk toll bha !

    ReplyDelete